Grau en Infermeria
Simulació a l’ESIMar
L'àrea de simulació de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIMar) neix amb el propòsit de fomentar el desenvolupament personal i professional mitjançant l'ús de la simulació i la pràctica reflexiva com a metodologies d'aprenentatge, promovent un context dinàmic en el qual es construeixen sinergies entre les persones i les noves tecnologies.
En aquest espai conflueixen activitats adaptades a les necessitats formatives dels participants, del Grau en Infermeria i medicina, Postgrau d'Infermeria, i professionals en actiu de les diferents institucions que conformen PSMar, així com d'altres organitzacions sanitàries.
Simulació en el Grau en Infermeria

El programa formatiu del Grau en Infermeria integra la simulació per a entrenar a futures infermeres en l'adquisició d'habilitats i competències necessàries per a desenvolupar una pràctica professional centrada en el pacient i el seu entorn, guiada per estàndards i evidència científica actuals. Aquest s'estableix al voltant de l'innovador model de "SimZones" del Boston Children´s Hospital (Roussin i Weinstock), desenvolupant activitats de simulació durant els quatre cursos del Grau, adaptades al nivell de coneixements i competències de cada etapa.
L'equip de simulació té la seva base en un enfocament multidisciplinari en el qual el treball entre docents experts en debriefing i els tècnics de simulació, permet facilitar a l'estudiant experiències immersives que el preparen per a la pràctica assistencial de manera segura. Per a les sessions es disposa d'espais polivalents i específics dotats de l'última tecnologia amb maniquins i actors entrenats, que aconsegueixen reproduir els entorns i situacions clíniques requerides.
La simulació és una realitat des del primer dia. S'inicia en el primer curs amb l'entrenament d'habilitats tècniques en zones 0 i 1 (venopunció, sondatge, exploració física, sutures), de la mà de professionals en actiu. Amb ells podràs practicar sobre simuladors de tasques, et guiaran i oferiran feedback des de la seva perspectiva professional i sobre la base de les últimes guies de pràctica clínica.
En cursos posteriors, a través de la simulació en zones 0, 1 i 2, entrenessis en profunditat el rol de la infermera en els diferents contextos de la pràctica clínica (hospitalització, atenció primària, unitats de crítics).
Simulació Interprofessional
La iniciativa de simulació "Aprendre junts per a treballar junts" és un programa de simulació interprofessional, en el qual participen estudiants dels últims cursos dels Graus en Infermeria i Medicina i de la titulació de tècnics/as en cures auxiliars d'Infermeria. Aquesta sorgeix de l'estreta col·laboració entre diferents entitats: l’ESIMar, els Graus de Medicina de la UPF i la UAB, i l'Institut Bonanova.
Com bé indica el seu nom, el projecte "Aprendre junts per a treballar junts", té com a objectiu crear un espai segur en el qual estudiants de diferents professions puguin entrenar les habilitats tècniques i transversals que després usaran en contextos reals quan treballin en els seus futurs equips de salut, a través de la metodologia de simulació.