Notícies Altres entrades

La Sala de Graus passa a anomenar-se Dolors Aleu

El Campus Universitari Mar dóna el nom de Dolors Aleu a l'antiga Sala de Graus a la primera planta de l'edifici. Amb aquest gest, el campus vol donar reconeixement a Dolors Aleu i Riera, primera llicenciada en medicina a Espanya, i també primera dona a aconseguir el títol de doctora.

La Dra. Aleu va néixer el 1857 en el si d'una família de la burgesia barcelonina. Va ser la primera dona acceptada a una facultat de Medicina a Espanya i, tot i la necessitat d'escorta per anar a classe, va destacar rebent fins a cinc premis pel seu treball, i especialitzant-se en Ginecologia. Encara que es va trobar amb diversos obstacles administratius a l'hora de llicenciar-se, com va passar també a les seves companyes Martina Castells i Elena Maseras, finalment supera els seus exàmens i rep el títol. En 1882 aconsegueix també el títol de doctorat, amb una tesi molt crítica amb la situació de les dones en la seva època, que argumentava la importància per al desenvolupament del país de educar-les en aspectes d'higiene i sanitat.

Després de doctorar-se, la Dra. Aleu va exercir com a metgessa durant 25 anys tant entre la classe alta de Barcelona, ​​com amb dones i nens més necessitats, com a prostitutes o nens orfes. A més, va combinar la seva activitat clínica amb tasques de docència i publicacions sobre la maternitat i com millorar la qualitat de vida de les dones.