Notícies Altres entrades

Sortida d’estudis a la Maternitat d’Elna

El passat dimarts dia 29 de novembre, els estudiants de diferents cursos del grau d'infermeria de l'Escola Superior d'Infermeria de l'Hospital del Mar van desplaçar-se fins a França per conèixer la història de la maternitat d'Elna. La visita s'emmarcava parcialment dins de l'assignatura d'evolució històrica i filosòfica dels cuidatges, i va comptar amb gairebé 50 estudiants de grau que van viatjar fins a la localitat francesa d'Elna acompanyats per membres del PAS i el PDI.

Al llarg de tot el dia, el grup va estar acompanyat per la historiadora i escriptora Assumpta Montellà com a guia, per endinsar-les en la història de l'èxode republicà cap a la frontera francesa o, com ella explica, la història de les persones anònimes, d'herois que no surten a cap llibre d'història. La Maternitat d'Elna tenia com objectiu acompanyar les mares durant l'embaràs, en el part i els mesos posteriors, i van conèixer la història d'Elisabeth Eidenbenz, una dona que, amb l'ajuda de companyes llevadores i infermeres, va gestionar la Maternitat d'Elna, permetent el naixement de 597 infants de mares que va aconseguir treure dels camps de refugiats al sud est de França.

Després de la visita a la maternitat, els alumnes van conèixer la platja d'Argelès, on es va construir el camp de concentració d'Argelès-sur-mer pel govern francès, i que va rebre al voltant de 100.000 persones. La sortida va acabar a Colliure, un poble que recull els últims dies del famós poeta Antonio Machado després de l'exili i on va ser enterrat juntament amb la seva mare. Aquesta visita va ser una experiència educativa completa i una oportunitat única per apropar els estudiants al cor de la història de la infermeria europea del segle XX.