Notícies Altres entrades

Conclusions I Jornada de reflexió sobre intervencions de salut juvenils en l’àmbit educatiu, sanitari i comunitari

El passat 23 de novembre del 2018 es va celebrar la I Jornada de reflexió sobre intervencions de salut juvenils en l'àmbit educatiu, sanitari i comunitari a la Sala Josep Marull del Campus Universitari Mar, Barcelona.

La jornada estava organitzada per l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIM) amb la col·laboració de l'Associació Centre Higiene Mental Les Corts (CHMLC), Gerència Territorial de Barcelona de d'Institut Català de la Salut (ICS) i d'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar ( INAD-PSMAR).

L'objectiu de la jornada era posar en comú i conèixer quines intervencions de salut s'estan portant a terme amb els joves des dels diferents àmbits de l'educació, sanitari, social i comunitari de la ciutat de Barcelona.

La jornada estava organitzada en 4 taules, en la primera taula "Àmbit Salut" es van explicar els programes "Salut i Escola" per part d'una infermera d'Atenció Primària, el "EspaiJove.net" de salut mental per part d'una infermera del CSMIJ de Sarrià- Sant Gervasi ( ACHMLC) i la "Consulta Sexe Jove" per part d'una infermera d'Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).

A la segona taula "Àmbit Comunitari" es van explicar els programes "Aqui t'Escoltem"del Servei per a Adolescents i Famílies de l'Ajuntament de Barcelona, la "Consulta Oberta" de la Fundació Sant Pere Claver, i el programa "A partir de carrer" de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona. En la tercera taula "Àmbit Educatiu" es va escoltar la veu dels pedagògic i psicopedagogsa de l'INS Montserrat i Escola Vedruna- Àngels, dels pares i mares de l'AMPA de l'INS Balmes i de tres joves de 3er ESO de l'Escola Vedruna- Àngels.

I per últim, a la taula "Visió de les Administracions" es va explicar les línies de treball en relació a la salut dels joves des del Consorci d'educació de Barcelona ( CEB), del Departament de Salut de l'Ajuntament de Barcelona i des del Servei de Salut Materno- Infantil del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Com a conclusions de la jornada podríem remarcar el paper de la infermeria, ja sigui des de l'àmbit de pediatria d'atenció primària, de salut mental o de l'ASSIR com a referents de salut dels joves en l'àmbit escolar. Encara hem d'anar treballant la coordinació entre els diferents dispositius que treballem en joves, ja siguin de l'àmbit de salut, educatiu, social i comunitària, i treballar conjuntament per donar la millor atenció de salut en el joves.

No pot ser que l'atenció de la salut dels joves depengui d'un codi postal, ja que ens trobem desigualtats alhora de la repartició dels recursos d'atenció als joves segons el barri o districte que visqui el jove.