Notícies Altres entrades

Conclusions V Jornada de Salut Mental i Addiccions

Una vegada més, la JORNADA DE SALUT MENTAL I ADDICCIONS, organitzada per l'Escola Superior d'Infermeria del Mar en col·laboració amb l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions, l'Associació Catalana d'Infermeria de Salut Mental, la Federació Catalana de Drogodependències i l'Associació Benestar i Desenvolupament, ha estat un èxit de participació i qualitat dels temes exposats.

El públic assistent ha estat una mostra de la complexitat del fenomen abordat i de la necessitat de cooperació entre les diferents professions que intervenen en el camp de la salut mental i les addiccions. Han participat més de 200 persones que han representat a més de 15 institucions i entitats vinculades a les cures de les persones afectades per aquest problema de salut.


Entre les conclusions de la jornada cal destacar les següents:

  1. L'esport i l'activitat física amb equips interdisciplinaris és una estratègia idònia per a la integració de les persones amb problemes de salut mental i addiccions. Proporciona autoestima, autoconfiança i compromís amb la recuperació.
  2. És necessari incorporar la perspectiva de gènere en l'abordatge dels problemes de salut relacionats amb les addiccions. Incloure el gènere com a categoria d'anàlisi, permet treballar des de la igualtat, la visibilitat i la inclusió.
  3. És necessari aproximar-se a les persones ateses des d'una posició dialògica, compassiva i absent de judici, que promogui l'apoderament individual i l'acompanyament en el procés de descobriment personal i presa de decisions respecte a les seves vides.
  4. El voluntariat emergeix també com a estratègia terapèutica i de rehabilitació psicosocial. La solidaritat que implica, aporta un sentit a la vida que actua com a revulsiu en el procés de recuperació.
  5. Com a estratègia organitzativa s'ha destacat àmpliament, la rellevància del suport interprofessional per a abordar la complexitat de l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions, tenint en compte que la persona és el centre d'aquest suport i que els equips professionals treballen, fonamentalment, amb les persones i no només, per a les persones.

L'organització, agraeix a tots i a totes les participants l'acolliment i fidelització a aquestes jornades.