Notícies Altres entrades

Conclusions de la VII Jornada d'Infermeria del GRENFIC-VIH

El passat 27 de novembre es va celebrar amb molta afluència de públic la VII Jornada del GRENFIC: Sexe, Drogues i VIH, organitzada pel Grup infermer de formació i d'investigació en cures i VIH (GRENFIC·VIH), de l'ESIMar. Aquesta va ser inaugurada per la Dra. María Dolores Bardallo Directora de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar.

La Sra. Rosa de Dios, va presentar la Dra. Patricia García de Olalla. Metgessa de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que va impartir la conferència inaugural "Epidemiologia de les Malalties de transmissió sexual: relació amb drogues i sexe", on se'n va poder constatar un increment que es ve observant any rere any, així com diferents estratègies que estan duent a terme per fer prevenció i control d'aquestes, en especial l'estudi de contactes. També arribant més a la població i oferint proves de diagnòstics ràpides amb finestres que emergeixen (pop-up) a diferents aplicacions utilitzades per les poblacions de risc.

En la taula rodona, moderada per la Sra. Lourdes Mestres, es va debatre sobre les drogues, l'alcohol i el sexe, i la seva relació amb el VIH.

La comunicació del Sr Antonio Gata, Psicòleg clínic i Responsable del programa d'atenció i seguiment a ChemSex de BCN Checkpoint, va tractar sobre la definició del fenomen i les seves característiques principals, explicant el per què es parla d'un problema de salut pública i la seva importància en la salut sexual i afectiva, a més de la important vinculació que té amb el VIH. Va parlar de la importància de la PrEP i va donar eines útils per identificar a un usuari de Chemsex a consulta i com conduir-ne el cas. Oferí també resultats i dades del programa, explicant la intervenció en consulta i la col·laboració amb la xarxa pública a traves de CAS i Hospitals.

El Dr. Rafel Clua, Infermer, Antropòleg i Professor col·laborador de l'ESIMar, va explicar la situació del consum de drogues i les pràctiques sexuals en el medi penitenciari a Catalunya i Espanya, presentant la oferta preventiva i de tractament, i discutint les limitacions i propostes per a una major cobertura.

El Sr. Jordi Baroja Director Centre Jove d'atenció a les sexualitats (CJAS), ens va acostar a la sexualitat de joves i adolescents, i va mostrar com influeixen els determinants socials en la salut, com per exemple en el nombre de embarassos no desitjats, avortaments, que es disparen a barris de menys nivell socioeconòmic inclús en l'accés a preservatius, etc. També va manifestar que l'adolescència quedava molt desprotegida en quan a l'atenció sexual en el sistema sanitari i que sovint els joves atesos en el Centre consideraven que eren tractats de forma moralista o paternalista i que els suposava una barrera en l'accés als serveis sanitaris.

La Dra. Lorena Molina, Infermera i Directora del Campus Docent de Sant Joan de Déu, ens va mostrar la dura realitat del dia a dia des de la perspectiva de les urgències que s'atenen al carrer relacionades amb el sexe i les drogues, en especial pel que fa a la població jove.

Totes les comunicacions van plantejar veritables reptes per a la salut publica i ens varen deixar entreveure problemàtiques detectades, com el buit que es detecta en el sistema sanitari en atenció sexual als joves o la facilitat d'accés a l'alcohol que tenen els menors d'edat i les assistències d'emergència que provoca. Podem concloure que va ser una Jornada que va mostrar diferents visions i posicionaments i que se'ns dubte va ser molt enriquidora per tots els assistents.

El nostre agraïment a tots els ponents i als assistents a la jornada.