Notícies Altres entrades

Nova publicació sobre l'experiència d'hospitalització per leucèmia infantil i adolescent

Un equip de recerca interinstitucional ha dut a terme un estudi sobre l'experiència d'hospitalització de les persones que estan en tractament per càncer infantojuvenil. L'equip està format per Olga Rodrigo-Pedrosa, docent i investigadora de l'ESIMar-UPF i el grup de recerca de Determinants Socials i Educació per a la Salut (IMIM), Encarna Gomez-Gamboa, Ana Gomez-Rodriguez i Anna Negre Loscertales, del Hospital Matern Infantil de Sant Joan de Déu, i Maria Àngels Saz Roy i Montserrat Puig Llobet, de l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona.

Part dels resultats de l'estudi s'han publicat com a article sota el títol "Spiritual paint as part of the hospitalization experience of children and adolescents with acute lymphoblastic leukemia: A phenomenological study" a la revista d'alt impacte European Journal of Oncology Nursing, editada per Elsevier, part de l'editorial Churchill Livingstone, especialitzada en ciències de la salut. La revista es troba indexada al JCR i té un índex d'impacte de Q1.

En aquesta publicació s'evidencia com l'experiència d'hospitalització d'aquests infants i adolescents, malgrat els avenços en el tractament farmacològic del dolor, continua sent una font important de patiment espiritual. L'equip conclou en aquest mateix article amb la necessitat que els professionals s'enfoquin a dur a terme un abordatge més holístic del dolor, especialment el relacionat amb els procediments invasius, que permeti transformar l'experiència de tenir càncer en una oportunitat de creixement posttraumàtic tant per a aquests nens, nenes i adolescents com per a l'entorn familiar. L'estudi el van dur a terme infermeres de l'Hospital Matern Infantil de Sant Joan de Déu, i es va finançar amb una beca PERIS. Es tracta d'un estudi de metodologia qualitativa on s'utilitza la fenomenologia com a estratègia metodològica i la grounded theory com a estratègia analítica per a la màxima inducció de significats a partir del discurs dels participants. Podeu accedir a l'article, per a subscriptors, en aquest enllaç.