Arrenca el projecte GIG-OSH en una trobada a Estocolm
El passat 13 de novembre va tenir lloc a Estocolm (Suècia) la reunió d'arrencada del projecte internacional GIG-OSH, en el que participen les docents Astrid Escrig, Mireia Julià i Eva Padrosa com a membres del grup de recerca en Determinants Socials i Educació per a la Salut vinculat a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (SDHEd-IMIM, per les seves sigles en anglès). El projecte es titula "Nous reptes per la salut laboral i ocupacional en temps de transformació digital a Europa: El paper de les plataformes digitals", i té per objectius investigar els riscos i les regulacions en relació a la salut laboral i ocupacional de la població que treballa a través de plataformes digitals i generar recomanacions que promoguin un entorn ocupacional segur i saludable en aquestes plataformes a Europa. A més del SDHEd-IMIM, al projecte hi participen 8 institucions de 7 països diferents i està coordinat per la institució hoste de l'esdeveniment: el Karolinska Institutet.
Dins del projecte, les tasques del SDHEd-IMIM es centren en la co-lideració del paquet de treball 2, que es basa en la creació d'una cohort qualitativa de treballadors i treballadores de plataformes digitals per tal d'explorar les seves experiències en relació a la salut laboral i ocupacional. El grup també participa activament als paquets de treball 1 i 3. Per una banda, el paquet 1 es basa en la creació d'una cohort quantitativa de treballadors i treballadores de plataformes digitals per estudiar els factors que s'associen als riscs laborals de les feines en plataformes digitals i a la través de la qual es definirà la cohort qualitativa. Per l'altra banda, el paquet de treball 3 desenvolupa l'exploració de les percepcions i creences en relació a la salut laboral i ocupacional dels i les gerents de plataformes digitals, representants sindicals i d'altres formes d'organització laboral, i persones implicades en el disseny i formulació de polítiques.
Al llarg de la jornada, a la que van assistir membres de l'equip de recerca del projecte i agents socials, es va presentar el projecte i cadascun dels paquets de treball que el conformen, es van discutir els punts crítics de cada paquet de treball i es va definir el pla de treball pels primers 18 mesos del projecte. A més, els i les agents socials assistents van poder presentar i discutir la seva recerca i tasques en relació a la salut laboral i ocupacional de la població treballadora en plataformes digitals.
S'espera que el GIG-OSH finalitzi el setembre del 2025. Per a més informació podeu consultar la web del projecte i de l'entitat finançadora. La recerca és una part fonamental de les tasques de l'ESIMar, i projectes com el GIG-OSH són essencials per millorar i garantir el benestar i la salut laboral arreu del món.