Notícies Altres entrades

1a Conferència del Grup de Recerca en Determinants Socials i Educació en Salut

El dia 20 de març passat va tenir lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) la primera conferència del Grup de Recerca en Determinants Socials i Educació en Salut, pertanyent a l'Institut de Recerca Biomèdica de l'Hospital del Mar (IMIM), pertanyent a grup d´Epidemiologia i Salut Pública. Es tracta d'un grup de recerca emergent acreditat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat i vinculat a l'ESIMar-UPF, que es presentava per primera vegada a la comunitat científica i al sector de la infermeria i la salut pública. L'objectiu d'aquest grup és diagnosticar i visibilitzar l'impacte de les condicions formatives, laborals i socials -els determinants socials de la salut- sobre la salut de les persones i les comunitats.

La jornada va ser inaugurada per la directora de l'ESIMar-UPF, Esther Insa, i la presidenta del COIB, Paola Galbany, que van animar el grup a seguir amb la seva tasca de recerca. La conferència inaugural va venir de la mà de Joan Benach, catedràtic de Sociologia al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, director del Grup de Recerca en Desigualtats en Salut, i codirector de Johns Hopkins University-Universitat Pompeu Fabra Public Policy Center. El doctor Benach va parlar de la importància de la sanitat i salut pública de cara al futur, i la necessitat de conscienciar sobre les crisis sanitàries, econòmiques i culturals a què ens enfrontem.

La conferència es va organitzar en cinc taules temàtiques en les què tots els membres del grup de recerca van presentar alguns dels projectes en què es troben treballant actualment. Les cinc taules es van dividir en dues àrees, de les que les dues primeres es van dedicar als Determinants Socials de la Salut, i les tres últimes a l'Educació en Salut. Dins l'àrea dels Determinants Socials de la Salut, es van tractar temes com la situació sanitària de treballadors migrants al sector agrícola, els nous reptes dels treballadors en plataformes digitals, o un estudi sobre les diferents experiències de part. A l'àrea d'Educació en Salut, alguns dels temes abordats van ser les desigualtats socials en la salut i la malaltia, les expectatives i motivacions dels estudiants d'infermeria i nous avenços en la simulació com a metodologia docent.

Les jornades van tenir una bona acollida per part del públic, que va participar i va felicitar l'organització i l'equip investigador. En paraules d'Astrid Escrig, Cap de Recerca de l'ESIMar-UPF, la conferència va ser molt ben rebuda i va suposar una gran oportunitat per donar a conèixer la feina del grup i generar sinèrgies amb altres grups i investigadors del PRBB, l'Hospital del Mar i altres facultats i escoles de ciències de la salut i salut pública. La tasca de producció científica és un dels pilars de la universitat, i des de l'ESIMar-UPF es treballa en aquesta direcció per oferir un retorn a la societat del coneixement generat.