Notícies Altres entrades

Headspace, l’obra guanyadora de ‘Decora el Campus’ que reivindica la importància de la salut mental

Anna Francesch Cisa, estudiant de quart del grau en Medicina parla, a través de l’art, de la importància de crear connexions per créixer personalment i visibilitzar els trastorns en salut mental.

D'esquerra a dreta: Luis Molina Ferragut, Raquel Bouso García, Fina Lorente Valderrama, Anna Francesch Cisa, Joan Ramon Masclans i Esther Insa Calderón. Font: UPF.

Anna Francesch Cisa, estudiant de quart curs del grau en Medicina, ha guanyat la tercera edició del concurs 'Decora el Campus' amb l'obra 'Headspace', que parla de la salut mental, en la que representa les dues vessants de la nostra ment: el soma i la psique. L'acte de lliurament del guardó, celebrat el dimecres, 14 de juny, a la Sala de Graus del Campus Universitari Mar, ha reunit els membres del jurat i nombrosos estudiants.

"A classe ens ensenyen la biologia del cervell, de les neurones, de la sinapsi... però jo també volia donar visibilitat a l'emoció, que és igual d'important per a la ment", afirma l'autora. És per això que "Headspace" consta de dues peces: "Synapsis", la qual reflexiona sobre la importància de crear vincles amb cultures, històries i visions diferents a les pròpies, i "Break the Stigma", que pretén dissipar la marginació i estigmatització existent cap als trastorns de la salut mental.

"L'obra guanyadora ens ha captivat per la seva creativitat, imaginació, fons i forma. També per la seva crida a l'empatia i per donar visibilitat a un problema molt rellevant", ha destacat Raquel Bouso, vicerectora de Cultura i Comunicació de la UPF i membre del jurat. Una crida que l'autora creu especialment necessària durant l'etapa universitària, "un moment vulnerable pel que fa a la salut mental per la falta de connexions en un entorn nou i l'estrés dels examens".

"Synapsis" representa una xarxa d'intercanvis que connecten diversos participants entre sí i amb l'entorn, creant una unitat. I és que, segons l'autora, "per poder créixer com a persones, hem d'obrir els nostres cercles i facilitar un intercanvi cultural enriquidor".

"Synapsis", la primera peça de l'obra "Headspace". Font: Anna Francesch Cisa.

D'altra banda, "Break the Stigma" consta de dues figures. A la dreta, una silueta amb una gran paleta cromàtica, en la qual cada color representa un trastorn de la salut mental i, a l'esquerra, una altra silueta més apagada que correspon a la incomprensió i l'exclusió de les persones que pateixen aquests trastorns. No obstant, l'autora ha volgut connectar les dues siluetes per fer un clam "cap a una societat més inclusiva i tolerant amb els trastorns de salut mental".

"Break the Stigma", la segona peça de l'obra "Headspace". Font: Anna Francesch Cisa.

Enguany, el jurat del concurs 'Decora el Campus' ha estat format per Lluís Molina, professor del grau interuniversitari en Medicina UAB-UPF, Raquel Bouso, vicerectora de Cultura i Comunicació de la UPF, Esther Insa, directora de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar, Marc Talló, alumni UPF i investigador postdoctoral del Grup de Virologia del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF, i Fina Lorente, directora del Campus Universitari Mar.