Notícies Altres entrades

3a Jornada del Màster Universitari d'Infermeria i Salut Escolar: "Salut Escolar: Construint un Futur Saludable"

El 29 de maig de 2024, la Sala Josep Marull de l'Hospital del Mar va acollir la 3a Jornada del Màster Universitari d'Infermeria i Salut Escolar, organitzada per l'Escola Superior d'Infermeria Hospital del Mar (ESIHMar). Amb el lema "Salut Escolar: Construint un Futur Saludable", l'esdeveniment busca ser un punt de trobada per a professionals de la salut escolar, promovent la reflexió i l'intercanvi d'experiències per contribuir a un futur més saludable en l'àmbit educatiu. La jornada es va dividir en tres grans blocs: Experiències i noves pràctiques de salut a l'escola, estratègies d'èxit i tecnologia a l'àmbit escolar, i atenció a les necessitats específiques de l'alumnat.

Per donar la benvinguda a la jornada, la Dra. Esther Insa Calderón, Directora del Màster d'Infermeria i Salut Escolar (MISE) i de l'Escola Superior d'Infermeria de l'Hospital del Mar (ESIHMar), i la Dra. Raquel Ayuso Margañón, Coordinadora del Màster i Professora Titular de l'ESIHMar, van presentar l'esdeveniment. El primer bloc, dedicat a experiències de salut a diverses escoles, va incloure quatre ponències: "Necessitats percebudes en educació per la salut dels nostres joves", per Elisabet Ferre Vidal, infermera a CAP Pare Claret; "Primeros Auxilios Básicos para docentes", per Noemi Asensio Saiz, infermera escolar i vicepresidenta d'ACISE & ACEESE, "El paper de la llevadora als tallers d'equitat menstrual als instituts" per Silvia Leon García, llevadora d'Atenció Primària, i "Mejorando la adherencia a una dieta saludable en un barrio vulnerable a través de la colaboración escolar", per Sara Costela Lozano, infermera especialista en Familiar i Comunitària. Les ponents van reivindicar la importància de donar a la Infermeria Escolar d'una autonomia professional i uns recursos que ajudin a millorar el servei als centres educatius, destacar l'abast de la professió, i evidenciar la necessitat que més centres comptin amb aquesta figura.

El segon bloc, estratègies d'èxit i tecnologia a l'àmbit escolar, va comptar amb tres intervencions. A la primera, Emi Ruíz Mariscal, va presentar "Eines Tecnològiques en Educació per a la Salut", una ponència centrada en l'ús d'eines digitals per millorar l'educació en salut. A continuació, Maria Vaello García i Sara Porroche Lapuerta van presentar la seva memòria de final d'especialitat, amb el títol de "Efectividad de una formación online en la actuación ante una simulación presencial de parada cardiorrespiratoria en jóvenes de 1º de Bachillerato". Finalment, van tancar el bloc Dèlia Borda Fortuny i Sandra Rivas López, qui van presentar "Mejorando la calidad de vida de las personas mayores con gafas de realidad virtual: participación de los estudiantes en una intervención comunitaria escolar", on van presentar els resultats d'una innovadora intervenció comunitària que utilitza la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones grans. Aquestes ponències van mostrar com l'ús de les TICs poden tenir un impacte positiu a l'àmbit de la salut als centres educatius de primària, secundària i educació especial.

Durant la pausa, es va presentar una exposició de pòsters per part dels estudiants del Màster Universitari d'Infermeria i Salut Escolar i del Grau Universitari d'Infermeria, optativa Infermeria i Salut Escolar.


El bloc 3, últim de l'esdeveniment va portar el títol d'"Aliances estratègiques i intervenció integral en nens amb necessitats específiques". Rocío Escobar Ramírez va presentar el "Programa d'Atenció a l'Alumnat amb Necessitats Especials de Salut als Centres Educatius d'Educació Especial del Servei d'Educació de Catalunya-Hospital Sant Joan de Déu", i va presentar el programa PASCE, desenvolupat a la seva institució. A continuació, Daniel Veiga Fernández va compartir el seu projecte "Implementació i desenvolupament del projecte Escola inclusiva", explicant com aquest projecte impulsat per l'Hospital del Mar a dos centres de la seva àrea de treball busca identificar les necessitats d'estudiants amb diferents capacitats en un entorn escolar inclusiu i elaborar un pla d'intervencions a les escoles. Finalment, María José Membrive (FEPCCAT) va ressaltar la importància de la infermeria escolar en el suport i atenció a alumnes amb necessitats especials molt específiques, i l'imperatiu de comptar permanentment amb la infermera escolar com una figura essencial d'aquestes institucions, i Mar Martínez (FEPCCAT) va discutir "El rol de la infermeria escolar a les escoles amb alumnat amb paràlisi cerebral i/o pluridiscapacitat d'alta complexitat", on va plantejar la pregunta de què és la qualitat de vida per l'infant, i què pot fer la infermera escolar dins de les seves competències per millorar-la. Aquestes presentacions van emfatitzar la necessitat de programes i serveis especialitzats per garantir una educació inclusiva i atenció adequada als alumnes amb necessitats especials de salut. La jornada va acabar amb un torn obert de paraula per reflexionar col·lectivament sobre la importància de la infermeria a l'àmbit escolar en qualsevol mena de centre educatiu.

Aquesta jornada va ser una font d'inspiració i un motor de canvi per a tots aquells involucrats en la salut escolar, fomentant la col·laboració i la innovació en aquest camp crucial per al benestar i el futur dels nostres joves. La 3a Jornada del Màster Universitari d'Infermeria i Salut Escolar ha demostrat ser un èxit rotund, reafirmant el compromís de l'ESIHMar amb la formació i la salut de la població.