Notícies Altres entrades

L’ESIHMAR participa a la II Jornada d’Investigació d’Història de la Infermeria amb aportacions destacades de professorat i alumni

El passat 1 d'abril es va celebrar la II Jornada en Investigació d'Història de la Infermeria, una iniciativa organitzada per l'Associació FEBE d'Història de la Infermeria que va tenir lloc a la seu del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).

La jornada va reunir investigadores i investigadors de diferents àmbits amb l'objectiu de visibilitzar i posar en valor la recerca històrica en infermeria, així com generar espais d'intercanvi de coneixement sobre els orígens, l'evolució i els reptes de la professió. L'Escola Superior d'Infermeria Hospital del Mar (ESIHMAR) hi va tenir una participació activa, a través tant del professorat com de l'alumnat, consolidant el seu compromís amb la recerca en història de la infermeria com a part fonamental del desenvolupament acadèmic i professional.

Durant la jornada, la professora Roser Palau Costafreda, docent de l'escola i membre de FEBE, va presentar la seva tesi doctoral, titulada "Birthing better: short and long-term environment on maternal and neonatal health outcomes and childbirth experiences" i defensada amb èxit el 13 de desembre de 2024.

Un altre dels moments rellevants de la jornada va ser l'acte de lliurament de la 1a Edició dels Premis de l'Associació FEBE d'Història de la Infermeria, que tenen per objectiu reconèixer els millors Treballs de Fi de Grau (TFG) sobre qualsevol aspecte relacionat amb la història de la professió infermera, presentats en universitats dels territoris de parla catalana. En aquest context, l'alumna graduada per l'ESIHMAR el curs passat, Maria Lorente Montané, va rebre el segon premi pel seu TFG titulat "El paper i la contribució de la professió infermera durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939)". El treball analitza el rol fonamental de les infermeres en un període clau de la història contemporània espanyola, aportant una mirada crítica i documentada sobre les pràctiques assistencials, la formació i la implicació política i social de les professionals de la infermeria en context bèl·lic.


La participació de l'ESIHMAR en aquesta segona edició de la jornada reafirma el valor de la recerca històrica com a eina per entendre les arrels i la transformació de la professió, i posa de manifest la qualitat i el rigor tant del seu professorat com del seu alumnat. A més, reforça el compromís de l'escola amb una formació integral que incorpora no només la pràctica clínica i l'evidència científica, sinó també la perspectiva humanística i històrica de la cura