Grau en Infemeria
TIC's en Salut
Informació general
Titulació: Grau en Infermeria |
Crèdits ECTS: 4 |
Tipus: Obligatòria |
Curs: 3r |
Llengua d’impartició: Castellà / Català |
Trimestre: 3r |
Professorat
-
Titular:
-
Col·laboradora:
-
Dra. Raquel Ayuso Margañon
-
Competències
Generals:
|
Específiques:
|
Resultats d’aprenentatge
- RA54. Analitza les repercussions socials del concepte 2.0
- RA55. Relaciona les necessitats de salut actual i el canvi cap a una societat digital
- RA56. Identifica i avalua les oportunitats que ofereixen les TIC en l'atenció a la salut
- RA57. Reflexiona sobre els aspectes ètics i legals implicats en l'ús de les TIC en Salut
- RA58. Dissenya una eina de salut 2.0 per a donar resposta a un problema de salut determinat.
- RA59. Coneix les dades i els mecanismes de les desigualtats de gènere en l'accés als recursos econòmics i socials que incideixen en la salut de les dones i homes (pitjor o millor alimentació; accés al treball i tipus de treball, accés a l'educació i, per tant, a la prevenció; accés a les TIC i, per tant, a la informació sobre la salut; accés a l'esport, etc.)
Continguts
- Les TIC en Salut
- Eines de Salut Digital
- Dades i Salut
- Intel·ligències Artificials i Salut
- Internet i web social. Implicacions en salut
- El procés d'eSalut
- Assistència digital i teleconsulta
- Mapa d'un procés eSalut
- Aprenentatge Basat en Jocs, Gamificació, Serious Games i Videojocs
- Ètica i aspectes legals de la digitalització en salut
Metodologies docents
- L'assignatura TIC's en Salut combina metodologies d'ensenyament teòriques i pràctiques per afavorir un aprenentatge actiu, aplicat i reflexiu. Es fomenta la participació de l'estudiantat mitjançant diverses estratègies que permeten integrar els conceptes teòrics amb experiències pràctiques en l'àmbit sanitari.
- Docència directa:
- Classes magistrals interactives: Exposició teòrica dels continguts amb suport multimèdia, exemples pràctics i debats per fomentar la reflexió i la participació.
- Seminaris en grup reduït: Sessions enfocades a l'anàlisi i aplicació pràctica dels conceptes teòrics, incloent-hi l'elaboració d'un mapa d'un procés eSalut i la pràctica amb la Gamificació.
- Simulació clínica: Activitat pràctica on l'estudiantat treballa en un escenari realista d'atenció sanitària amb suport digital, facilitant l'aprenentatge per experiència i la presa de decisions en temps real.
- Aprenentatge basat en projectes:
- Projecte grupal en TIC's en Salut: Durant l'assignatura, l'estudiantat treballarà en grups per desenvolupar una proposta d'implementació d'una tecnologia digital en l'àmbit sanitari, aplicant els coneixements apresos en les sessions magistrals.
- Sessions de seguiment i tutoria: L'alumnat rebrà orientació en diferents moments del projecte per garantir-ne el bon desenvolupament i aplicar millores a la proposta final.
- Aprenentatge autònom i tutelat:
- Estudi personal i treball en grup: Recerca d'informació, lectura d'articles científics, resolució de casos pràctics i preparació del projecte grupal.
- Ús d'eines digitals: Es fomentarà l'ús d'aplicacions i recursos digitals per a la gestió de la informació i la simulació de processos sanitaris.
- Avaluació formativa i autoavaluació: Qüestionaris d'autoavaluació, activitats en línia i revisió entre iguals per reforçar l'aprenentatge i identificar àrees de millora.
- Dinàmica de treball:
- La metodologia utilitzada promou la participació activa, el treball col·laboratiu i la transferència de coneixement a la pràctica professional. Això permet que l'estudiantat desenvolupi les seves competències digitals en salut, alhora que adquireix una visió crítica i reflexiva sobre l'impacte de les TIC en l'atenció sanitària.
Sistema d'avaluació
Informació general sobre l'avaluació:
L'avaluació de les competències genèriques es realitza de forma contínua a partir del que l'estudiant demostri en les diferents activitats proposades. L'avaluació continuada consisteix en la proposta de diferents proves d'avaluació que afavoreixen l'adquisició dels coneixements i competències de l'assignatura al llarg del procés d'aprenentatge d'aquesta.
La qualificació de l'assignatura es calcula mitjançant la mitjana ponderada de les diferents notes obtingudes en les proves que constitueixen l'avaluació continuada i segons l'establert a la normativa d'avaluació de l'ESIHMar. L'assignatura es divideix en 3 blocs els quals l'estudiant haurà de superar amb una qualificació igual o superior a 5, per tal que aquests puguin fer mitjana en la qualificació final. Segons el que estableix l'article 5 del Real Decreto 1125/2003, els resultats obtinguts per l'estudiant es quantificaran en funció de l'escala numèrica de 0 a 10, amb la corresponent equivalència qualitativa: suspens (0 - 4,9), aprovat (5 - 6,9), notable (7 - 8,9) i excel·lent (9 - 10).
A continuació es descriuen els sistemes d'avaluació principals de l'assignatura. Pot consultar-se el detall de les activitats de cada bloc, així com els terminis de lliurament i condicions de recuperació, en el pla docent de l'assignatura (disponible al Moodle).
Taula resum de l'avaluació continuada
40% |
Bloc 1 |
Projecte sobre l'ús de les TIC en Infermeria (en grup) 10% – 1r lliurament: idea inicial i esborrany |
30% |
Bloc 2 |
15% – Participació a Seminari i Activitat procés e-salut 15% – Participació a Seminari i qüestionari al final |
30% |
Bloc 3 |
Prova Individual de Coneixement |