Grau en Infemeria
Nutrició i Salut
Informació general
Titulació: Grau en Infermeria |
Crèdits ECTS: 4 |
Tipus: Obligatòria |
Curs: 2n |
Llengua d’impartició: Castellà / Català |
Trimestre: 1r |
Professorat
-
Titular:
- Sr. Jordi Sarola Gassiot
Competències
Bàsiques i generals:
|
Transversals:
|
Específiques:
|
Resultats d’aprenentatge
- RA 4. Conèixer i identificar els nutrients i els aliments en els que es troben;
- RA 5. Identificar i valorar les necessitats alimentàries de les persones en situació de salut i malaltia;
- RA 9. Comprendre les mesures terapèutiques i instrumentals;
- RA 10. Aplicar els coneixements adquirits en situacions de laboratori i resolució de casos;
- RA 21. Respectar els principis ètics que garanteixin la seguretat, la qualitat i la legalitat;
- RA 22. Conèixer les característiques terapèutiques dels aliments segons el seu contingut nutricional, així com l'impacte que produeixen sobre la salut de les persones;
- RA 23. Conèixer les combinacions alimentàries que permeten construir dietes terapèutiques en funció de les diferents patologies, toleràncies, hàbits i preferències;
- RA 24. Valorar els hàbits i comportaments culturals alimentaris, utilitzant els instruments de valoració existents més adequats a les característiques individuals y/o grupals;
- RA25. Identificar els diagnòstics i les intervencions infermeres específiques en la cura de les persones amb problemes nutricionals;
- RA26. Saber fer un us inclusiu i no sexista del llenguatge;
Continguts
- Mòdul 1. Energia i nutrients.
- Energia
- Macronutrients
- Micronutrients
- Aigua
- Fibra alimentària.
- Mòdul 2. Grups alimentaris i alimentació equilibrada.
- Llet i derivats.
- Carn, peix i ous.
- Fruita i verdura.
- Cereals, llavors i pseudocereals.
- Tubercles.
- Llegums.
- Greixos i olis.
- Alimentació equilibrada
- Mòdul 3. Dietoteràpia.
- La cuina hospitalària.
- Malnutrició per excés i per defecte.
- Desnutrició.
- Dietoteràpia i prevenció cardiovascular.
- Dietoteràpia en la prevenció de problemes metabòlics.
- Dietoteràpia en persones amb immunosupressió.
- Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
- Mòdul 4. Seminaris pràctics.
- Seminari 1. Alimentació i cultures.
- Seminari 2. Dones i alimentació.
- Seminari 3. Micronutrients i malnutrició.
- Seminari 4. Integrat Nutrició, demografia, estadística i epidemiologia.
Metodologies docents
- Es realitzaran classes plenàries, activitats individuals i grupals, fòrums de debat, reflexió i discussió, lectura d'articles acadèmics i casos pràctics.