Grau en Infemeria
Nutrició i Salut
Informació general
Titulació: Grau en Infermeria |
Crèdits ECTS: 4 |
Tipus: Obligatòria |
Curs: 2n |
Llengua d’impartició: Castellà / Català |
Trimestre: 1r |
Professorat
-
Titular:
Competències
Bàsiques i generals:
|
Transversals:
|
Específiques:
|
Resultats d’aprenentatge
- RA 4. Conèixer i identificar els nutrients i els aliments en els que es troben;
- RA 5. Identificar i valorar les necessitats alimentàries de les persones en situació de salut i malaltia;
- RA 9. Comprendre les mesures terapèutiques i instrumentals;
- RA 10. Aplicar els coneixements adquirits en situacions de laboratori i resolució de casos;
- RA 21. Respectar els principis ètics que garanteixin la seguretat, la qualitat i la legalitat;
- RA 22. Conèixer les característiques terapèutiques dels aliments segons el seu contingut nutricional, així com l'impacte que produeixen sobre la salut de les persones;
- RA 23. Conèixer les combinacions alimentàries que permeten construir dietes terapèutiques en funció de les diferents patologies, toleràncies, hàbits i preferències;
- RA 24. Valorar els hàbits i comportaments culturals alimentaris, utilitzant els instruments de valoració existents més adequats a les característiques individuals y/o grupals;
- RA25. Identificar els diagnòstics i les intervencions infermeres específiques en la cura de les persones amb problemes nutricionals;
- RA26. Saber fer un us inclusiu i no sexista del llenguatge;
Continguts
- Mòdul 1. Energia i nutrients.
- Energia
- Macronutrients
- Micronutrients
- Aigua
- Fibra alimentària.
- Mòdul 2. Grups alimentaris i alimentació equilibrada.
- Llet i derivats.
- Carn, peix i ous.
- Fruita i verdura.
- Cereals, llavors i pseudocereals.
- Tubercles.
- Llegums.
- Greixos i olis.
- Alimentació equilibrada
- Mòdul 3. Dietoteràpia.
- La cuina hospitalària.
- Malnutrició per excés i per defecte.
- Desnutrició.
- Dietoteràpia i prevenció cardiovascular.
- Dietoteràpia en la prevenció de problemes metabòlics.
- Dietoteràpia en persones amb immunosupressió.
- Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
- Mòdul 4. Seminaris pràctics.
- Seminari 1. Alimentació i cultures.
- Seminari 2. Dones i alimentació.
- Seminari 3. Micronutrients i malnutrició.
- Seminari 4. Integrat Nutrició, demografia, estadística i epidemiologia.
Metodologies docents
- Es realitzaran classes plenàries, activitats individuals i grupals, fòrums de debat, reflexió i discussió, lectura d'articles acadèmics i casos pràctics.
Sistema d’avaluació
Informació general sobre l'avaluació:
L'avaluació de les competències genèriques es realitza de forma contínua a partir del que l'estudiant demostri en les diferents activitats proposades. L'avaluació continuada consisteix en la proposta de diferents proves d'avaluació que afavoreixen l'adquisició dels coneixements i competències de l'assignatura al llarg del procés d'aprenentatge d'aquesta.
La qualificació de l'assignatura es calcula mitjançant la mitjana ponderada de les diferents notes obtingudes en les proves que constitueixen l'avaluació continuada i segons l'establert a la normativa d'avaluació de l'ESIMar. L'assignatura es divideix en 3 blocs els quals l'estudiant haurà de superar amb una qualificació igual o superior a 5, per tal que aquests puguin fer mitjana en la qualificació final. Segons el que estableix l'article 5 del Real Decreto 1125/2003, els resultats obtinguts per l'estudiant es quantificaran en funció de l'escala numèrica de 0 a 10, amb la corresponent equivalència qualitativa: suspens (0 - 4,9), aprovat (5 - 6,9), notable (7 - 8,9) i excel·lent (9 - 10).
A continuació es descriuen els sistemes d'avaluació principals de l'assignatura. Pot consultar-se el detall de les activitats de cada bloc, així com els terminis de lliurament i condicions de recuperació, en el pla docent de l'assignatura (disponible al moodle).
Taula resum de l'avaluació continuada
30% |
Bloc 1 |
Qüestionaris i activitats online |
40% |
Bloc 2 |
Projecte en grup (conté lliuraments parcials) |
30% |
Bloc 3 |
Prova individual de coneixements |